ny-baner-ttt-2.gif

 

Start. Grå jako.  Gojköp.  Om oss.  Bilder.  Artiklar.  Bus.  Bloggen.  Länkar.  Uppdateringar.  Gästbok.   Slutord.

 

grajakologgastartgifny23456-6.jpg

001asdgfghjkhdfghjklkkjsdfh.png

Jag är långt ifrån någon expert på papegojor men jag ska här beskriva hur jag sköter om mina Grå.

 Men vi börjar med lite fakta. 

Utbredning: Elfenbenskusten, Tanzania, Angola & Kenya

Grå jakon  är runt 35cm  men storleken varierar mycket från ca 350-650 gram. En del är ljusgråa medan andra är mörk gråa. Hanen är oftast större och kraftigare än Honan. Min hane väger 490 Gram och min Hona 380 Gram.

men jag har sätt jätte stora honor och små hanar så det går inte att bestämma kön på det sättet. Många uppfödare med lång erfarenhet kan gissa könet på en unge och har ofta rätt.

En teori är att honan har runda ögon medan hanens öga är lite mer ovalt. Det stämmer här.

Hanen har oftare plattare huve. Det stämmer här.

En teori är att honan har runda ögon medan hanens öga är lite mer ovalt. Det stämmer här.

En annan teori är att honorna har inslag av grått på ändarna av stjärtfjädrarna. Men det har Gunnar oxå så det stämmer inte här.

Min egen teori är att Hanar är lugna och fina medan Honor inte kan sitta still. Dom far omkring hela tiden skriker och gapar förstör och röjer. Man kan hitta dom i diskhon i lådor och i skåp under i och över allting. Det stämmer här.

 Men för att vara 100% säker krävs ett DNA Test.

                    

 Det är ganska lätt att se om en jako är ung

Unga jakon har svart iris som vid 7-8 månaders ålder övergår till gult. 

Deras första stjärtfjädrar har inslag av svart som försvinner efter första ruggningen.

 

Jakon lägger 3-4 ägg som de ruvar i ca 28 dagar. Jag vet ingenting om häckningen så den informationen får ni söka efter på andra sidor.

 Smarta fåglar?

Många påstår att Jakon är smarta som femåriga barn. Det kan väll hända men jag tycker inte att femåriga barn är särskilt smarta. Om någon av mina går på en tidning som ligger över en bordskant och ramlar ner på golvet och jag tar upp tidningen och lägger den mitt på bordet så går dom runt tidningen. Min hona säger GÅ DÄR IFRÅN när hon är på väg till förbjudet område och då hinner jag ingripa. Om jag erbjuder dom jordnötter så kan den som tar en nöt först lika bra ta den lilla nöten.   

Även ett 5 årigt barn skulle fatta att den stora nöten innehåller mer. Men inte jakon.

             

 

Om man skriker oavbrutet i flera timmar så blir man ovilkoligen förpassad till attitydsförändringsrummet  (Badrummet) Där får man sitta i mörkret till Husses nerver har kommit på plats och det är inte roligt men ändå skriker dom i flera timmar. 

Många påstår att grå jakon aldrig glömmer något.

Men mina glömmer hela tiden att man inte får sitta i soffan tex.

Jag skulle kunna fortsätta att berätta hur korkade dom är men vi fortsätter med annat.

       

  Sällskap.

 Att bli ompysslad är viktigt.

Sällskap Är mycket viktigt. Dom är flockdjur och behöver kambrater för att må bra. Anledningen till att jag köpte två är inte för min skull utan deras skull. Här ska det inte sitta en uttråkad ensam fjäderplockande stackare och vänta på att Husse ska komma hem.

             

    förstörelselusta.

 

Dom har ett stort behov av att gnaga bita förstöra och ta sönder saker. (Det kan vara lite trist)

Mycket av det som jag slänger i soporna går via mina Fåglars näbbar tomma toalett och hushållsrullar ris och pasta kartonger klämmer jag fast mellan gallren på buren. Det är mycket roligt att flisa ner det om man är en Papegoja. 

Jag tar också in kvistar av asp till mina Grå. Det är väldigt populärt här att gnaga och bita sönder kvistar. Jag sätter dom i en urna med vatten så dom håller sig färska. Sen fäster jag några då och då i buren. Färska kvistar innehåller även mineraler och spårämnen

           

    Foder gömmor.

Det diskuteras lite om vilka träslag som skall undvikas. Vad alla är överens om är att man inte skall andvända sig av Ide gran samt Guldregn som är mycket giftigt. För övrigt går meningarna isär. Vissa menar att man skall undvika tex. Plommon och Körsbär som tydligen innehåller något ämne som när fåglarna får det i sig omvandlas till Cyanid medan andra menar att det är så små mängder att det inte har någon betydelse. Jag har ingen aning? Men mina föredrar Asp som dessutom växer rikligt runt omkring här. Jag vet att många tvättar och skrubbar sittpinnar och ris som dom tar in till sina gojor. Jag gör det inte. Jag tvättar inte heller träden som dom klättrar omkring i på sommaren.

Att få jobba och slita lite för maten ger sysselsättning. Det fins många olika foder gömmor att köpa. 

Man kan även tillverka foder gömmor själv. Det fins lite idéer på vad man kan göra själv under Artiklar i menyn.                   

Jag försöker variera rätt mycket och byta ut foder gömmorna ganska ofta så dom får lite omväxling. 

Den här modellen tar ca 2-3 dagar att tömma.       

Här har dom sökt foder på diskbänken.

Dom är ganska smarta och lär sig snabbt hur man får tag på maten. Det är ständig kamp att hitta på nya grejor och försöka ligga steget före. Är det någon nöt eller frö kvar i någonting när jag kommer hem så har jag lyckats. 

Jag vet inte om dom tycker det är kul med allt knöl och bök för att få något i sig. Men det ger sysselsättning  något att göra. Själv äter jag hellre fiskpinnar än sitter och petar och letar efter något som går att äta i en stekt strömming.

 

 Leksaker.

 

 

  

Gamla babyleksaker är kul.

 Jag köper inte så mycket färdiga leksaker. Men vi tillverkar själva.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag köper pärlor och träkulor med hål i. Trär upp dom på ett snöre. Dom älskar dom här jag har alltid några hängande i buren. Dom håller inte så länge jag får göra nya hela tiden. Sen skäms jag lite och gå i leksaksaffärer och kolla på typ pärlplattor men det är bara och bita ihop handla på.

Det är en enkel leksak men mycket rolig om man är en Papegoja. Allting som går att ta isär eller ta sönder är roligt.

En toa rulle förvandlas snabbt till hundratals små pappers bitar. 

            

  Vad dom äter.

Som bas foder använder jag med blandade känslor pellets dvs. det fins alltid att tillgå i buren jag kan inte komma på något annat som håller sig hela dagen i buren. Förutom torra fröer och nötter som är godis här. Det fins många olika sorter jag varierar lite men köper inga pellets med massa onödiga färgämnen.

(Pellets det låter som något man eldar med.)

Många tar ut sina gojor på morgonen och äter frukost med dom och kan då ge dom färsk mat. Men jag börjar jobba tidigt och större delen av året går jag innan solen går upp.  (Dom sover) Så det får bli pellets.

 Annars utfodrar jag dom med färsk mat. När jag kommer hem blir det middag för dom. Jag varierar mycket. Spirade frön blir det 3-4 gånger i veckan. Grönsaker äter dom mycket av. Jag köper bara vanliga blandningar typ ärtor majs morötter eller wok grönsaker. Jag tinar det bara i varmt vatten. 

                                                                                 

Jag vet att en många har problem med att få sina fåglar att äta tex. grönsaker. Men jag säger som min Mamma sa till mig. Det här är ingen djävla restaurang. Dom ska äta det jag har lagt i skålen. Trixet är att inte servera något annat just då. Mina är hungriga när jag kommer hem och äter det som serveras.

Jag förväller och kokar också olika sorters bönor och kikärter. Det är lite pyssel många sorter ska ligga i blöt 10-12 timmar innan man ska koka det. jag blandar typ kikärtor vita och mungbönor Sen låter jag det torka innan jag fryser in det så det inte bara blir en stor fryst klump. Samma här jag tinnar det bara i varmt vatten och serverar.

          

 

   

                                                

Dom äter också en hel del frukt jag försöker variera mycket sen beror det på vad det är för årstid vad man kan få tag på.

I skogen fins det oxå smaskens. Blåbär är väldigt gott men inget dom får inomhus det blir blåa fläckar i hela lägenheten. Jag fryser in lingon och rönnbär tyvärr inte så mycket som dom skulle vilja men jag har tyvärr för liten frys. Fram på sensommaren är det skördetid för Hassel. Nötterna blir dåliga fort så det är bara en kort period som dom kan kalasa på dom.

  

Dom äter middag med mig varje kväll. Dom är oftast mätta när min mat

är klar men det är en social grej att äta tillsammans så dom får smaka lite.

Det mesta jag äter får dom också äta.

Många säger att man ska vara försiktig med att ge dom animaliskt föda

men ingen kan tala om varför?

Ingen verkar veta hur mycket animalisk föda dom äter i det fria.

Att dom äter det är jag helt övertygad om

då jag ser mina eller en av dom aktivt jaga och äta nyckelpigor och mygg.

Även en jako jag hade förut kunde på sommarkvällarna kalasa på nattfjärilar och andra kryp

som han fångade stående på fönsterbrädan.

Jag följer inte slaviskt någon kostcirkel jag

ger dom heller inte något tillskott av Tex. vitaminer.

Jag tror på variation när det gäller deras precis som min kost.

Men jag är mycket mer noga med vad dom äter än jag själv proppar i mig.

 

Ett kyckling ben med lite kött kvar kan sysselsätta dom länge. (Kannibaler?)

 

   Jag är normalt noga med vad dom äter. Men 

         

    

ibland är det sommar och väldigt varmt.

ibland fyller dom år.

         ibland är det fest.

 

                     

 

 

    

 

 

 

              

                                                        Men för det mesta är det nyttig mat som gäller.  

 

 

 

              

 

 

Dom äter nästan allting men det kan ta ett tag att få dom att äta något som dom inte har ätit förut. Jag hittade i somras björnbär i affären ca 10 stycken i en ask jag har för mig att dom kostade typ 30 kronor. Glad for jag hem för jag skulle ge mina grå något gott. Men nää dom vägrade som små snorungar vände dom på skallen hela tiden när jag höll fram ett bär NEJ NEJ NEJ NEJ Men smaka lite sätt bara tungan på den prova  NEJ NEJ NEJ NEJ Jag fick äta upp dom själv det var inte riktigt meningen.

          

 Vatten.

           

    

När det gäller vattenbyten så har jag en ganska enkel regel. Vill inte jag dricka vattnet i skålen skall inte heller mina fåglar behöva göra det.

     

       Klo och Näbb.

Klo och näbb klippning Har jag aldrig brytt mig om. Dom kan ibland ha väldigt vassa klor men en vecka senare har dom slitits ner. Dom har sittpinnar i olika tjocklekar och dom gnager och biter på allting så det slits ner automatiskt 

    

 Buren.

Stor bur har dom men i framtiden skall jag bygga en större. Men det skall vara kul i buren oxå mycket grejor att pyssla med. Jag försvarar inte små burar men en stor bur utan något kul i anser jag vara värre en en lite mindre bur med skojiga saker i. Själv bor jag hellre i en liten lägenhet med tv dator video och en hästen säng än en stor tom lägenhet.

Jag använder sittpinnar av olika träslag och tjocklekar som jag byter 2-3 gånger om året. Jag brukar borra några hål i dom där jag kan trä ner färska kvistar.

Jag byter botten mattrial  (Tidningar) varje dag jag tar också bort ev. skit från sittpinnar och galler och diskar mat skålarna. En gång i veckan skurar jag hela buren. jag sprutar ner hela buren med en blomspruta fylld med såpvatten sen torkar jag av den med hushållspapper.

    

Duschning.

Jag duschar dom två gånger i veckan. Dom följer även med in i duschen även om dom inte duschar själva.

 Dom gillar att sitta i ångorna. Ibland somnar dom nästan.

Spontanduschning och div. vattenlekar förekommer också.

    

  Vingklippning.

Med blandade känslor vingklipper jag mina grå på våren. Jag vill att dom ska kunna vara ute under sommaren och sitta i solen i en björk och käka blåbär. Vi är ute väldigt mycket den varma årstiden dom är med nästan överallt. Men jag blir mer och mer tveksam till att klippa dom. Många tycker att jag är en skitstövel som klipper mina fåglar.

 Grejen är att jag börjar hålla med dom. En del anser att man ska ha dom klippta för att dom kan skada sig i hemmet vilket jag tycker är nonsens. Det är precis tvärtom. Mina har aldrig gjort sig illa när dom har flugit omkring här hemma. Däremot har dom ramlat och slagit sig och både brutit fjädrar och spräckt näbben när dom har varit klippta. 

 Jag har sele till dom men att få dom att andvända dom är inte lätt. Dom får panik bara dom kommer i närheten av selen.

 

I det stora hela tror jag att minna grå har ett bra och kul liv. Det är i alla fall vad jag strävar efter. Jag tvivlar inte på att deras vilda kusiner har ett bättre och innehållsrikare liv. Men jag sköter mina fåglar efter bästa förmåga och jag försöker hela tiden lära mig mer om vad dom kräver för att må bra.

Husse.

Ovanstående text skrev jag för flera år sedan. Numera så får dom nästan inga bönor eller kikärtor att äta.

Vad jag förstår så innehåller det alldeles för mycket protein för att det ska vara hälsosamt för dom.

När det gäller bullar glass tårta och annat skit så är det numera mycket mycket sällan dom får något av det.

                                                Jag har också sedan flera år slutat att vingklippa dom av flera anledningar.

 

                                                                 Upp.