ny-baner-ttt-2.gif

 

Start. Grå jako.  Gojköp.  Om oss.  Bilder.  Artiklar.  Bus.  Bloggen.  Länkar.  Uppdateringar.  Gästbok.   Slutord.

 

Vingklippning?

Det här är bara mina egna tankar omkring vingklippning.

Många tycker säkert annorlunda.  

Jag klippte mina fåglar förut men har slutat med det seden några år tillbaka av flera anledningar. Men främst för att jag helt enkelt tycker det är taskigt.

Det fins säkert många olika själ till att man klipper sin fågel.

 En del klipper Kanske fågeln för att det farligt att flyga inomhus?

 I flera böcker jag har läst om papegojor så varnas man för att ha flygande gojor dom kan flyga in i fönster och slå i både väggar och möbler när dom flyger omkring. Det är jättefarligt dom kan skada sig svårt och i värsta fall dö. 

Många tror nog att Papegojor är väldigt dåliga flygare många av våra tamfåglar vingklipps på vårkanten sen fram på hösten börjar dom återfå flygförmågan. Och dom flyger illa. Säkert pga. av flera anledningar. Bl.a. har inte dom muskler som krävs för att kunna flyga ordentligt. Kanske inte heller alla klippta vingpennor hinner bytas ut innan saxen kommer fram igen på våren. Och dom hinner helt enkelt inte  lära sig att svänga bromsa och landa under några korta vintermånader innan saxen kommer fram igen.

Många vågar kanske inte heller försöka flyga för att dom har gjort sig illa när dom Tex. ska landa.

 Både mina flög dåligt på vintern när jag lät vingarna vara. Dom flög in i väggar och möbler dom kunde inte svänga och landningarna slutade många gånger med en krasch 

Dom gjorde sig illa bröt av vingpennor och slog i näbben. Det var inte ovanligt att jag upptäckte en droppe blod på näbbspetsarna efter misslyckade landningar.

Men nu efter att dom har varit flygkunniga i flera år flyger dom otroligt bra dom vänder dyker och stiger på ingen yta alls. Dom far hit och dit i min lilla lägenhet och tanken på att det skulle vara farligt för att dom kan flyga in i något och göra sig illa är bara löjlig.

När det kommer till fönster är det naturligtvis en risk i en miljö fågeln inte känner till men här hemma vet dom var fönsterna är och flyger inte in i dom.

Frågan är om det inte är mer riskfyllt att ha klippta fåglar än flygkunniga fåglar hemma. Pga. Att dom helt enkelt flyger illa ( Stor skaderisk.) Samt att dom förflyttat sig genom att gå på golvet.

 Jag har flera gånger sparkat mina fåglar samt att jag har slagit till dom med stolsben när jag inte har upptäckt dom på golvet.

Klipper man sin fågel för att den inte ska göra sig illa om den flyger inomhus är man i mina ögon ute och cyklar.

För min del kan jag bara komma på en fördel med att ha klippta fåglar hemma och det är att dom inte kommer åt allting i huset. Man kan lägga ifrån sig något på en hylla eller bänk utan att dom kommer åt det

Men att dom ibland river ner och har sönder saker är sånt man får räkna med att om man har flygande fåglar hemma. Och allting dom ställer till med är nog mitt eget fel.

En del  klipper fågeln för att den inte ska kunna flyga ut genom ett t.ex. öppet fönster?

Bor man i hus är det säkert större risker att ha flygande fåglar t.ex. när man öppnar dörren. Men å andra sidan kan det väl inte vara något större problem att t.ex. Sätta upp ett draperi el dylikt innanför dörren.  Här är det inga problem dom kommer bara ut i trapphuset och där är det läskigt så dit törs dom inte flyga i alla fall.

 Fönster är ganska enkelt att gojsäkra med nät även en balkong kan man enkelt näta in.

Skaffar man en fågel så tycker jag att man ska anpassa hemmet efter fågeln och inte fågeln efter hemmet.

En del klipper fågeln för att den ska kunna vara ute på sommaren?

Många klipper sina fåglar på våren för att dom ska kunna följa med ut. Men en klippt fågel flyger i alla fall. Blåser det lite och  den blir skrämd sticker den iväg.

 För att undvika det så måste man nog klippa den så hårt att den faller som en sten.

 ( En metod som mig veterligen ingen förespråkar.)

Och då kan man inte ha den ute i ett träd i alla fall. För att den kan bli allvarligt skadad om den blir skrämd och i panik försöker fly och faller ner på marken som en sten?

Jag tror att alla som klipper sina fåglar är överens om att man ska klippa fågeln så att den kan landa säkert om den ramlar ner från en höjd. Men då kan den  också flyga iväg vid rätta förhållanden.

Jag tror att många (I alla fall gjorde jag det.) Invaggas i en falsk säkerhet när man har klippta gojor och vips så sticker den i väg i alla fall.

Jag vet av egen erfarenhet att det inte är något vidare kul att på marken stå och titta på sin klippta fågel som sitter och gungar 20 meter upp i en björk på en halvö med havet runt omkring.

Till er som alltid klipper eran  fågel till sommaren. Prova en sommar att inte klippa den. Det är inte så besvärligt som många tycks tro. 

Man kan ta med sig fågeln ut i alla fall. 

En hoppfällbar hund bur är perfekt  det är galler även i botten så dom kan knalla omkring i gräset och gräva och rota samtidigt som man inte behöver vara orolig för att dom sticker i väg. Det är faktiskt mycket lugnare man kan slappna av mer när man är ute med dom. Man behöver inte ha samma koll på dom eller ev. faror som tex. hundar och katter.

Man kan också ha dom i sele men inte mina tyvärr då selträningen går mycket trögt.

Vad tycker fåglarna om vingklippning?

Många påstår att dom klipper fåglarna för fåglarnas skull så dom kan vara ute på sommaren.  Men jag är ganska säker på att dom tycker det är skit att plötsligt inte kunna ta sig fram på ett för dom naturligt sätt.

Upp